`

Întrebări frecvente

1. Ce reprezintă un post-terminal?

Post-terminalul reprezintă un sistem integrat automatizat pentru recepționarea și distribuirea trimiterilor poștale, care este format din terminalul poștal propriu-zis, cu mai multe celule de diferite dimensiuni și capacitate și soft-ul ce permite automatizarea întregului proces de livrare al trimiterilor poștale.

2. Ce beneficii primesc utilizînd serviciul de livrare a trimiterilor poștale prin post-terminale?

Post-terminalul oferă rapiditate, comoditate, posibilitate de recepționare/expediere a pachetelor poștale la orice oră, fără a sta în rânduri, posibilitate de achitare on-line sau direct la terminal a serviciului de livrare (cash sau prin card bancar), posibilitate de alegere a locului și timpului de ridicare al trimiterii poștale, etc.

3. Cum efectuezi comanda de livrare a trimiterii mele la post-terminal?

Trebuie să te înregistrezi pe pagina www.pt.md pentru a obține un ID unic pe care îl vei folosi ulterior pentru a te identifica la următoarele comenzi și să accepți termenii și condițiile de prestare ale serviciului de livrare prin post-terminale.

4. Unde pot vedea post terminalul la care mi se livrează trimiterea?

Trebuie să alegi un post-terminal favorit, unde vor fi livrate coletele tale. O poți face pe harta post-terminalelor (link). Fiecare post-terminal are de asemenea un cod de identificare unic.

5. Cum se formează adresa unică în rețeaua de post terminale?

Codul tău personal, împreună cu codul post-terminalului se combină și astfel se obține adresa ta unică în rețeaua de post-terminale.

6. Ce informație trebuie să indic în adresa destinatarului de pe trimiterea poștală?

Pentru ca coletul tău să fie livrat în post-terminal, trebuie să indici codul tău unic primit, în adresa de livrare pe care o completezi pe colet la magazinele online. După ce procuri bunul într-un internet magazin, indici adresa la care trebuie livrat coletul și codul unic al tău.

7. Cum știu cînd trimiterea mea poștală este plasată în post terminal?

Curierul ridică coletul din centrul de sortare și îl livrează spre post-terminal. După plasarea coletului în post-terminal, vei primi o notificare SMS/e-mail ce va conține termenul de pătrare, costul tranzacției și codul secret de ridicare al coletului din terminal.

8. Cum achit serviciul de livrare a trimiterilor prin post terminal?

Serviciul trebuie să-l achiți on-line prin card bancar sau în numerar direct la terminal. La achitarea coletului, sistemul îți expediază o factură non-fiscală pe email. Vei introduce nr. de telefon și codul secret de ridicare la ecranul post-terminalului, sistemul va verifica daca serviciul a fost achitat și va deschide celula în care se află trimiterea ta poștală. Extragi trimiterea poștală și închizi celula.

9. Care sunt dimensiunile trimiterilor permise spre livrare prin post-terminale în dependență de tipurile de celule?

Există mai multe tipuri de celule: D (doc – scrisori/documente), LD (large doc- pachete mici /documente, S (small – pachete mici/colete), M (medium – pachete mici/colete), L (large – colete), XL (extra large – colete). Celulele se diferențiază prin dimensiuni și greutatea trimiterilor:

Mărimea celulei Dimensiuni celulă, mm Greutate trimitere *, kg
D - doc 414x100x325 pînă la 100 grame
LD - large doc 414x400x325 101 grame - 500 grame
S - small 414x100x624 101 grame - 500 grame
M - medium 414x200x624 501 grame - 2000 grame
L - large 414x400x624 2,01 kg - 5 kg
XL - extra large 414x600x624 peste 5 kg

10. Care este termenul de păstrare a trimiterii poștale în post-terminal?

Trimiterea ta poștală va fi păstrată în post-terminal timp de 3 zile. După expirarea acestui termen de păstrare, trimiterea va fi extrasă din celulă și expediată la Serviciul Post-terminale (str. Piața Gării 3, MD-2000, Chișinău, Moldova), de unde o vei putea primi. Î.S. ”Poșta Moldovei” își rezervă dreptul de a nu returna suma achitată pentru serviciu, în caz că trimiterea nu a fost ridicată în termenul stabilit.

11. Care sunt avantajele de recepționare a trimiterilor poștale prin rețeaua de post-terminale în comparație cu metoda tradițională de livrare a trimiterilor poștale?

  • Nu va trebui să stai în rânduri la oficiul poștal, pentru a primi trimiterea poștală
  • Nu va trebui să aștepți curierul pentru a primi trimiterea.
  • Beneficiind de serviciul de livrare a trimiterilor poștale prin post-terminale, poți primi trimiterile 24 de ore/7 zile pe săptămână.

12. Cum voi ști daca trimiterea mea este ajunsă în post terminal?

Vei ști cînd trimiterea ta poștală a ajuns în post-terminal și vei primi notificare SMS și e-mail, vei fi informat despre fiecare etapă de prelucrare a trimiterii tale poștale, vei putea să urmărești statutul trimiterii pe pagina web http://www.posta.md/ro/tracking .